Verzorging

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk genieten van jouw orchidee. Wanneer je de orchidee goed verzorgd, kan deze zo’n drie tot zes maanden bloeien. 

Temperatuur
De orchidee doet het goed bij normale kamertemperaturen. De ideale temperatuur is 20-22°C. Zorg ervoor dat de plant niet op de tocht staat; daar krijgt hij het koud van.

Licht
Zorg dat de orchidee voldoende licht krijgt. Plaats de orchidee bijvoorbeeld in de vensterbank of in de serre. Voorkom echter dat hij in de zomermaanden (april t/m augustus) teveel direct zonlicht ontvangt; hierdoor kunnen de bladeren geel kleuren. Het uitvallen van bloemknoppen of bladeren kan daarentegen juist wijzen op een gebrek aan licht.

Water
Geef de orchidee één keer per week liefst vroeg op de dag water. Dompel de pot gedurende 10 minuten onder in een emmer lauw water. Vervolgens kan de orchidee gerust zeven dagen zonder. Indien de wortels in de pot grijs zijn, dan heeft de plant water nodig. Zijn de wortels groen, dan heeft hij voldoende. Zorg ervoor dat er geen water in de sierpot blijft staan. De orchidee houdt niet van natte voeten! 

Staan jouw orchideeën in een arrangement en is onderdompelen dus geen optie? Dan zijn ijsklonten de oplossing! Voeg 3 á 4 ijsklonten per plant per week toe. Leg deze naast het blad van de plant. De ijsklonten smelten zachtjes, waardoor de orchideeën de kans krijgen om het water rustig op te nemen. Handig dus als de pot verwerkt is in het arrangement!

Mesten
Geef de orchidee één keer per maand voeding van Pokon of Culvita voor nóg langer bloeiplezier. Dit is te verkrijgen in de meeste tuincentra.

Ná de bloei
Als de orchidee is uitgebloeid, kun je deze opnieuw in bloei laten komen. Knip de tak boven het tweede oog (verdikking van de tak) af en zet de plant vervolgens op een koele en lichte plek. Geef hem één keer per twee weken water. Voor een optimaal resultaat kun je één keer per maand een dopje Pokon of Culvita toevoegen. Na 3 á 4 maanden kun je weer volop genieten van een bloeiende orchidee!

Wist je dat je de luchtwortels die boven de pot uitsteken kunt afknippen? Via deze wortels neemt de orchidee geen water op.