Verzorgingstips

Temperatuur & licht
De Phalaenopsis groeit goed bij normale kamertemperaturen, bij voorkeur tussen 20°C en 22°C. Zet de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht in de zomermaanden (april t/m augustus). Hierdoor kunnen de bladeren geel kleuren. Het uitvallen van bloemknoppen of bladeren kan daarentegen juist wijzen op een gebrek aan licht.

Water & voeding
Geef de Phalaenopsis 1x per week water. Dompel de kweekpot gedurende 10 minuten onder in een laagje water. Zo hebben de wortels voldoende tijd om het water op te nemen. Vervolgens kun je de Phalaenopsis weer terug zetten in de sierpot. Let op dat er geen water in de sierpot blijft staan; de orchidee houdt niet van natte voeten! Voor optimaal bloeiplezier geef je de orchidee 1x per maand voeding van Pokon of Culvita.

Tip: Staat jouw orchidee in een arrangement? Leg dan per week 4 ijsklontjes naast het blad van de plant óf geef een kopje water van 70cc.

Na de bloei
Als de Phalaenopsis is uitgebloeid, kun je deze opnieuw in bloei laten komen. Knip de tak boven het tweede oog af en zet de plant op een koele en lichte plek. Geef hem 1x per twee weken water. Voor een optimaal resultaat kun je 1x per maand wat orchideeënvoeding toevoegen. Na 3 á 4 maanden kun je weer volop genieten van een bloeiende Phalaenopsis!

Handige tips!
- Wist je dat je de luchtwortels die boven de pot uitsteken kunt afknippen? Via deze wortels neemt de plant geen water op.
- Ooit geweten dat je aan de kleur van de wortels kunt zien of de plant water nodig heeft? Zijn de wortels grijs, dan heeft de plant water nodig. Zijn de wortels groen, dan heeft hij voldoende!
- Zet orchideeën niet in de buurt van fruit of bloembollen. Deze produceren ethyleengas, waar orchideeën niet goed tegen kunnen.